Maart

ALGEMENE TUINTIPS

  • Eerder gezaaide plantjes verspenen.
  • Vorstgevoelige planten met vliesdoek beschermen
  • Deze maand moet je bemesten. Anorganische of kunstmeststoffen zijn chemische producten die de planten een snelle, sterke groeistoot geven. Organische of biologische meststoffen komen langzaam vrij en werken daardoor ook langdurig. Bemesting op z’n tijd doet de meeste tuinen goed. Er zijn grofweg drie soorten mest: organische mest, natuurlijke meststoffen (als aanvulling op organische mest) en kunstmest.
    Als je rekening wilt houden met het milieu, dan is organische mest (gemaakt van compost of dierlijke mest) de beste keuze. Organische mest maakt namelijk nuttig gebruik van reststoffen. Daarnaast is het een goede bodemverbeteraar. Organische mest verbetert niet alleen de hoeveelheid voedingsstoffen maar ook de structuur van de bodem. Dat houdt het bodemleven gezond en maakt voedingsstoffen maar ook de structuur van de bodem. Dat houdt het bodemleven gezond en maakt planten beter bestand tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Bovendien kan de bodem dan beter regenwater vasthouden, waardoor het besproeien van de tuin met regenwater minder vaak nodig is. Gedroogde koemest is een goed alternatief voor stalmest. Deze gedroogde mest bevat minder stikstof. Gebruik bij voorkeur de korrelvorm, koemest in poedervorm kan gemakkelijk weg waaien.

GROENTETUIN

  • Zie de groentenzaaikalender: Groentezaaikalender
  • Oogsten: prei, spruiten, witlof, wortel (vanaf half maart)
  • De volgende vruchtenstruiken en -bomen kunnen deze maand gesnoeid worden: Aalbes, Appelbes, Appelpeer, Cranberry, Duindoorn, Dwergkwee, Framboos, Hazelnoot, Jostaberry, Kruisbes, Kweepeer, Perenboom, Rozebottel, Vijgen, Veenbes, Vossebes, Vlier, Wijnbes

KRUIDENTUIN

  • Je kan in het begin van deze maand wat peterselie zaaien, kies hiervoor dan het best een zonnig en warm plekje uit. Ook de keukenkruiden zoals bieslook, dille, kervel, dragon, anijs, basilicum, goudsbloem, oregano, rozemarijn, selderij, tijm, venkel en salie kun je binnen zaaien.
Share