Juli

ALGEMENE TUINTIPS

  • Houd op een creatieve manier de vogels op afstand van de zaaibedden en de jonge planten.
  • Wees bedacht op bladluizen
  • Vroeger werd verteld dat oorwormen in de oren kropen van mensen die vast sliepen en dat ze het trommelvlies beschadigden. Vandaar de benaming van de oorworm. Deze zijn milieuvriendelijk uit de dahlia’s weg te vangen door bloempotten op te vullen met stro. Plaats de opgevulde bloempotten omgekeerd op een bamboestok. De oorwormen zullen na hun nachtelijke eetfestijn onder de (hout)wol een droge en warme schuilplaats vinden. Na enkele dagen kunt u de bloempotvallen leegmaken in uw tuin waar zich bladluizen bevinden. Oorwormen zijn nuttig als biologische bestrijding van bladluizen. De oorworm voedt zich eveneens met mijten, larven en eieren van insecten (appelmade/ fruitmot), kommaschildluizen, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen. Dus ook een nuttig beestje. De oorworm is ook een bijzonder insekt want ze heeft als enig insekt broedzorg van ei tot volwassen insekt.

GROENTETUIN

  • Zie de groentenzaaikalender: Groentezaaikalender
  • Geef water als het nodig is. Zo voorkom je dat de planten voortijdig doorschieten en zaad vormen waardoor ze taai en onsmakelijk worden.
  • Oogsten: Aardappel, Andijvie, Augurk, Bindsla, Bieten, Bindsla, Bleekselderij, Bloemkool, Boerenkool (vroege), Broccoli, Courgette, Doperwt, Kappucijners, Knolraap, Knolselderij, Koolrabi, Paksoi, Peulen, Prei, Radijs, Rammenas, Rode Kool, Spitskool, Witte kool, Savooie kool, Sla, Schorseneer, Snijbiet, Spinazie, Spitskool, Sperzieboon, Snijboon, Tuinboon, Witlof, Witte Kool, Wortel , Ui, Ijsbergsla
  • De tomaten die buiten groeien mag je toppen nadat ze vier vruchttrossen hebben gevormd. In ons klimaat krijgt die vijfde tros toch geen kans om rijp te worden en kunnen de planten al hun energie richten op de eerste vier trossen. Nijp de planten in tot één blad boven de vierde tros. Blijf de planten ook dieven en aanbinden. Als tomaten beginnen rijpen mag je niet meer royaal water toedienen. Door de grote hoeveelheid water groeien de vruchten te snel waardoor de velletjes scheuren en de tomaten open barsten.
  • Door watergebrek kan er ook neusrot ontstaan bij uw tomaten.
  • Er ontstaan dan bruine vlekken onderaan de vruchten. Om neusrot en splijten van de vruchten te voorkomen kun je best regelmatig en gelijkmatig water toedienen.
  • Oogsten van de plukrijpe groenten zoals knoflook, uien, artisjokken.
  • Laat aardappelen na het rooien nog enkele uren in de tuin drogen vooraleer ze naar binnen te brengen.
  • Laat courgettes niet langer worden dan ± 20 cm. Grotere exemplaren smaken minder lekker en zorgen ervoor dat de plant uitgeput geraakt.
  • Wees alert voor de tomatenziekte en de aardappelziekte. De bladeren krijgen roestbruine vlekken en worden vervolgens zwart en sterven af. Aangetaste tomatenplanten gooi je weg en bij aardappelplanten verwijder je de bovengrondse delen zodat je de knollen later nog kan oogsten.
  • Groenten onder glas regelmatig begieten. Meloenen en komkommers houden van veel water. Giet bij voorkeur ’s morgens zodat de gewassen de nachten droog in kunnen gaan.
  • Pompoenen kunnen bij erg vochtig weer gaan rotten, omdat ze op de natte grond liggen. Leg als bescherming wat stro onder de vruchten.
  • Het oogsten van uien kan beginnen als de bladstengels beginnen te verdrogen. Knak de stengels en leg ze plat op de grond. Bind ze daarna bij elkaar en hang ze in de wind om verder te drogen.

FRUITTUIN

  • Na de oogst van de zomerdragende frambozen, worden de takken die vruchten hebben gedragen tot aan de bodem af gesnoeid. Er zullen massaal nieuwe twijgen uit de grond verschijnen die volgend seizoen frambozen zullen dragen. Beperk het aantal takken echter tot maximum tien stuks per plant.
  • Bescherm uw rode bessen tegen de vogels want zij vinden ze reeds lekker als wij ze nog te zuur vinden. Witte bessen vallen voor vogels veel minder op en worden dan ook veel minder aangevreten. De smaak van witte bessen is minstens even lekker en zelfs iets zoeter dan rode bes.
  • Oogsten: aardbei, wijnbes, morellen.
  • Na de oogst van de laatste aardbeien verwijder je ineens ook het stro en wiedt je eventueel onkruid. Uitlopers van aardbeien afknippen en op een plantbed laten inwortelen.
  • Steenfruit zoals kersen, krieken, perzik, abrikozen en pruimen worden steeds na de oogst gesnoeid.Dit bij voorkeur bij droog weer zodat de wonden snel opdrogen.
  • Pas een lichte zomersnoei toe bij de volgende vruchten, zodat licht en lucht bij de vruchten kunnen: Aalbes, Appelpeer, Jostabes, Kiwi, Kiwibes, Perenboom, Veenbes, Vijgen.
  • Bescherm de rijpende vruchten tijdig tegen vogels zodat je zelf ook nog kan proeven van de nectarines, kersen, abrikozen of perziken

KRUIDENTUIN

  • Buiten zaaien: peterselie.
    Zachte kruiden zoals peterselie, bieslook,… kun je fijn versnijden met een kruidenschaar en vervolgens in ijsblokjes invriezen. Deze kun je dan eenvoudig toevoegen aan alle gerechten die je kookt.
  • Door regelmatig aan uw kruiden te snijden (oogsten), zullen de kruiden ook steeds nieuwe verse scheuten aanmaken. Hoe meer jonge scheuten je gebruikt, hoe beter de smaak.
  • Planten die door de loop der jaren onderaan kaal geworden zijn, mag je een diepe snoeibeurt geven. De meeste kruiden lopen daarna snel uit met veel jonge twijgjes.
  • In juli kun je ook zomerstekken nemen van allerlei kruiden. Citroenverbena, salie, tijm,… komen hiervoor in aanmerking. Neem stekjes van ca 7 cm lang en steek ze in stekgrond. Na een maand zijn de stekken geworteld en kun je ze oppotten.
Share